Školní zahrada jako naučná stezka - Roubíčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá učením v přírodě s využitím školní zahrady v přírodovědném vzdělávání na prvním stupni základní školy. V teoretické části se autorka zabývá historií i současností školních zahrad. Dále popisuje zahradní pedagogiku, její účinky a metody. Na základě informací, zjištěných v teoretické části, autorka navrhla naučnou stezku, kterou se zabývá v praktické části. Celkem bylo navrženo pět zastavení vztahujících se k běžným přírodninám české krajiny. Ke každému stanovišti byl navržen pracovní list, který slouží k fixaci získaných informací. Zpětná vazba získaná od učitelů z praxe poukazuje na skutečnost, že jednotlivé náměty jsou na prvním stupni základních škol využitelné.
School garden as a natural trail
Keywords: Školní zahrada; zahradní pedagogika; naučná stezka; přírodovědné vzdělávání; primární stupeň základní školy.; School garden; garden pedagogy; learning trail; science education; primary school.