Chov vlka hřivnatého (Chrysocyon brachyurus) v českých zoologických zahradách s ohledem na výskyt cystinurie. - Bublincová, Emilie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývala biologií jihoamerické psovité šelmy vlka hřivnatého (Chrysocyon brachyurus) se zaměřením na potravu ve volné přírodě, potravu ve vybraných zoologických zahradách v České republice a na problémy jeho chovu. Po prozkoumání znalostí o potravě a nemocech ve volné přírodě, jsem se zaměřila na výskyt cystinurie u vlků hřivnatých chovaných v českých zoologických zahradách. Tato choroba je autosomálně recesivní poruchou charakterizována odchylnou dopravou aminokyseliny cystinu. Při cystinurii se vytváří sekundární urolity cystinu, které v závislosti na umístění mohou způsobit bolestivé záněty a infekce. Pokud se tento problém neřeší, může vést až k úhynu. Zvýšená nerozpustnost cystinu je výsledkem kyselého pH moči. Čím je moč kyselejší, tím je rozpustnost cystinu horší. Vylučování cystinu močí je také závislé na obsahu Na - sodíku a druhu bílkovin obsažených v předkládaných krmných dávkách. Dosud není jisté, v jaké míře tato choroba postihuje vlky hřivnaté ve volné přírodě. Přestože se považuje cystinurie za vážný problém chovu v lidské péči, v chovech zoologických zahrad České republiky není výskyt cystinurie nijak závažný. Otázkou je, zda incidence této choroby není podhodnocena.
Breeding of maned wolf ( Chrysocion brachyurus ) in the Czech zoological gardens with regard to the incidence of cystinuria.
Keywords: Vlk hřivnatý (Chrysocyon brachyurus); cystinurie; potrava; Solanum lycocarpum; Maned wolf (Chrysocyon brachyurus); cystinuria; food; Solanum lycocarpum