Forenzní účetnictví jako nástroj snížení rizika účetních podvodů - Mihalo, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem této diplomové práce je forenzní účetnictví, které je nejčastěji spojeno s problematikou účetních podvodů. Literární rešerše obsahuje charakteristiku podvodů, škod a trestů. Tyto informace jsou doplněny o výsledky průzkumů hospodářské kriminality, které provádí přední poradenské společnosti. V práci je dále vymezen vnitřní kontrolní systém a popsány jeho předpoklady správného fungování, a také konkrétní používané nástroje. Poslední část literární rešerše je věnována metodám forenzního účetnictví. Tyto metody jsou dále v praktické části testovány na účetních výkazech, zpracovaných dle českých účetních standardů, vybrané účetní jednotky. Praktická část se dále zabývá zhodnocením vnitřního kontrolní systému, který je zde podrobně popsán. Další částí je popis trestného činu zpronevěry finanční prostředků, ke kterému v analyzované společnosti došlo. Přestože byl ve společnosti spáchán účetní podvod, současný stav vnitřního kontrolního systému je velmi dobrý. Provedené analýzy zpětně indikovaly možnost rizika podvodu právě v období, kdy k němu došlo. Analyzovány byly taktéž další roky, u kterých tyto použité metody forenzního účetnictví přesvědčivě potvrdily, že finanční výkazy vybrané účetní jednotky podávají věrný a poctivý obraz účetnictví.
Forensic Accounting as a Tool to Reduce the Risk of Accounting Fraud
Keywords: Účetní podvod; forenzní účetnictví; vnitřní kontrolní systém; Financial Fraud; Forensic Accounting; Internal control system