Čeští františkáni v době komunismu se zaměřením na 50. léta - Němcová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematickou perzekucí českého františkánského řádu komunistickým režimem v období 50. - 60. let. Autor popisuje historický vývoj františkánského řádu, politické a právní předpoklady perzekuce řeholních řádů, situaci českých františkánů od nástupu komunistické strany k moci přes jejich pronásledování, internaci, jednotlivé procesy s hlavními představiteli a následné věznění. Zamýšlí se nad důsledky těchto perzekucí na další vývoj františkánského řádu. Opírá se o bibliografický průzkum sekundárních a primárních pramenů a provádí faktografický průzkum.
Czech Franciscans during the Communist Era Signy on the 50th Years
Keywords: františkáni / komunismu / perzekuce / internace / církevní procesy; Franciscans / Communism / Persecution / Internation / Church Trials