Výskyt mikrosporidií u různých skupin pacientů (u dětí) - Smetanová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo zjistit výskyt mikrosporidií u dětí. Děti mohou být ohroženy mikrosporidiemi z důvodů nedostatečně vyvinutého imunitního systému. Vzorky stolice byly získány od dětí hospitalizovaných s různou diagnózou v nemocnici České Budějovice. Tyto vzorky byly odebrány od dětí obou pohlaví ve věku od 0- 15let. Jako diagnostické metody byly použity fluorescenční a světelná mikroskopie a molekulární technika (PCR). Koncentračně sedimentační metoda byla použita k diagnostice vajíček, larev či oocyst parazitů ve stolici. Calcofluor, speciální fluorescenční barvení sloužilo k diagnostice mikrosporidiových spor. Molekulární technika (PCR) byla použita k diagnostice jednotlivých druhů mikrosporidií, vyskytujících se ve vzorcích stolice. Žádný ze zkoumaných vzorků stolic dětí nebyl pozitivní.
Occurrence of microsporidia found in various groups of patients (children)
Keywords: Diagnostické metody; Mikrosporidie; Infekce dětí; Diagnostic methods; Microsporidia; Infection of children