Genetická variabilita přírodních populací Diuraphis noxia (Aphididae) - Sábová, Michala (Jihočeská univerzita, 2011)
Podstatou práce byl výzkum genetické variability 12 přírodních populací Diuraphis noxia (Aphididae) metodou RAPD. Prvním cílem bylo zavedení metody RAPD a její optimalizace pro D. noxia. Poté následovala samotná pilotní studie, ve které bylo analyzováno 12 populací. Metodou RAPD byla potvrzena očekávaná variabilita mezi jednotlivými populacemi i uvnitř populací. Výsledky odpovídaly známému postupu šíření toho druhu po světě. Tyto poznatky lze dále využit ke komplexní studii D. noxia.
Genetic variability of natural populations of the Diuraphis noxia (Aphididae)
Keywords: Diuraphis noxia; Aphididae; RAPD; genetická variabilita; Diuraphis noxia; Aphididae; RAPD; genetic variability