PŘEŽILI JSME. OSUDY TOTÁLNĚ NASAZENÝCH ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY - Peštová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit se k životu totálně nasazených pracovníků, kteří byli odvedeni na práci pro německou Říši za 2. světové války. Má práce má dvě části. První částí je část teoretická, kde jsou zpracované přesné informace získané z odborné literatury. Tyto informace upřesňují zejména charakteristiku nucené práce, popisují metodu orální historie, rozdělení totálně nasazených pracovníků, dělení jejich náboru a hlavně jejich životní podmínky v dobách totálního nasazení. Druhá část práce poté zahrnuje zpracované rozhovory pamětníků, získané pomocí metody orální historie. V této části práce jsou poté jednotlivé osudy pamětníků mezi sebou podrobeny komparaci. Dále jsou porovnány informace z odborné literatury a informace získané od pamětníků.
WE SURVIVED. THE FATE OF FORCED WORKERS DURING THE SECOND WORLD WAR
Keywords: německá Říše; nucená práce; totální nasazení; metoda orální historie; narátor; barákové tábory; životní a pracovní podmínky; The German Empire; forced labour; forced workers; method of oral history; narrator; barracks camps; life and work conditionals