Kniha smluv novorychnovského panství z let 1799-1831 - Skořepová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Kniha smluv novorychnovského panství z let 1799 - 1831 Bakalářská práce je edicí jedné z gruntovních knih vedených na panství Nový Rychnov. Byla vedena v letech 1799 - 1831 a lze ji označit diplomatickým termínem kniha listin. Obsahuje různé typy zápisů, především svatební smlouvy, vyjednání pozůstalostí, záznamy majetkových transakcí a dluhů. Úvodní studie se zabývá patrimoniální správou na konci 18. a v první polovině 19. století a shrnuje dějiny gruntovních knih. Pozornost je soustředěna na analýzu gruntovnic vedených na panství Nový Rychnov a na zařazení editované knihy do tohoto systému. Následující kapitola se zabývá jednotlivými zápisy, které byly do editované knihy vkládány. Velký důraz je kladen na problematiku různých typů zápisů, na srovnání se spisovým materiálem a na kompatibilitu knihy smluv s jinými typy pramenů. Vlastní edice, která je přílohou práce, je doplněna poznámkovým aparátem, slovníčkem, jmenným a místním rejstříkem a dalšími přílohami. Cílem předkládané práce je poukázat na důležitost gruntovních knih 19. století, na význam a obsah jejich zápisů a doložit tak široké možnosti jejich využití.
The book of contracts of the domain Nový Rychnov 1799-1831
Keywords: kniha smluv; gruntovní knihy; vrchnostenská správa; 19. století; book of contracts; land registers; patrimonial administration; 19th. century