Odrůdová variabilita výnosových prvků sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) v podmínkách méně příznivých pro pěstování - Vokurka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit tvorbu výnosu sóji luštinaté v méně příznivých podmínkách. Pro účely práce byl v roce 2019 založen jednoletý polní pokus ve výšce 559 m n. m. s ranými až velmi ranými odrůdami Acardia, Coraline, Marzena a Sculptor, v České republice poměrně novými. Před sklizní byly odebrány vzorky rostlin a stanoveny následující parametry: délka rostlin, výška nasazení prvního lusku, počet primárních větví, počet lusků na rostlině, počet semen v lusku a hmotnost tisíce semen. Dále byl laboratorně stanoven obsah tuku a dusíkatých látek v semenech. Získaná data byla statisticky zpracována. Výnos se pohyboval v rozsahu od 2,96 (Sculptor) do 5,12 (Acardia) t/ha. U odrůd Acardia a Coraline byl obsah dusíkatých látek v negativní korelaci s obsahem tuku. U odrůdy Sculptor nebyly analyzovány obsahové látky z důvodu zaplísnění sklizených semen. U jednotlivých odrůd se ukázaly rozdíly ve způsobu tvorby výnosu. V pokusu bylo celkově dosaženo nadprůměrného výnosu. Odrůda Sculptor se v daných podmínkách ukázala jako nestabilní z hlediska dozrávání. Pokus ukázal, že při výběru vhodné odrůdy je možné sóju v daných podmínkách pěstovat.
Cultivar variability of soybean yield components formation when the crop is produced under less convenient field conditions
Keywords: sója; ranost odrůd; tvorba výnosu; podmínky pro pěstování; obsah dusíkatých látek; soybean; early ripening of varieties; yield formation; growing conditions; content of nitrogenous substances