Kvantové aplikace založené na platformě IBM QX - Polák, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se snaží přiblížit a objasnit fungování kvantové informatiky. První část práce objasňuje základy kvantové mechaniky, které je nutné znát pro pochopení následujících základů kvantové informatiky. V těchto základech jsou objasněný výrazy jako kvantový bit, kvantové logické brány a mnohé další vlastnosti kvantového světa (pozitivní i negativní). Pro představu jsou uvedeny i nejznámější algoritmy, které jsou založené na kvantových výpočtech. Další z cílů práce je přiblížit a seznámit platformu IBM QX. Na té se lze seznámit s kvantovými obvody a spustit vlastní kvantové obvody na kvantových počítačích sdílených na cloudu. Poslední částí je vývoj aplikace řešící problém obchodního cestujícího. Byl vybrán algoritmus, který funguje na klasickém počítači. Poté byl zapojen kvantový výpočet do algoritmu pro urychlení. Nakonec následovala tvorba uživatelského rozhraní. Aplikace spíš ukazuje fungování kvantových výpočtů, než že by mohla být použitelná v praxi. Po přepracování by bylo možné využit v logistice.
Quantum applications based on the IBM QX platform
Keywords: kvantové výpočty; kvantové algoritmy; IBM QX; kvantový bit; quantum computing; quantum algorithm; IBM QX; quantum bit