UPLATNĚNÍ HRACHORU LUČNÍHO V RŮZNÝCH TYPECH TRAVNÍCH POROSTŮ - Švecová, Mariana (Jihočeská univerzita, 2007)
Píce z trvalých travních porostů slouží z 80% ke krmení přežvýkavců. Proto je kladen vysoký důraz na kvalitu píce z jetelovin, trav a jetelinotravních porostů. Z tohoto důvodu se vhodnou introdukcí snažíme v těchto porostech začleňovat co nejvíce užitečných druhů rostlin (jetelovin), které mají zlepšující účinky na píci. Jednou z těchto zlepšujících plodin je i Lathyrus pratensis. Jeho introdukcí se zvyšuje zastoupení leguminos v trvalých lučních porostech a podíl rhizobiálního dusíku na tvorbě výnosu píce a nutričně hodnotnějších stravitelných dusíkatých látek. Výskyt (Lathyrus pratensis) je ovlivněn typem travního porostu a jeho diferenciovaným obhospodařováním.
Exercise Lathyrus pratensis in different types of grass stands.
Keywords: Hrachor luční; jeteloviny; travní porosty; píce; Lathyrus pratensis; trefoil; shamrock; herbage; fooder