Teorie ukazování s přihlédnutím k výskytu v praxi - Tampírová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je komplexní vymezení vztahu verbálních a neverbálních složek v konkrétní komunikační události, která se uskutečnila mezi středoškolskými studenty a jejich vyučujícím 13. prosince 2012 na Střední průmyslové škole automobilní a technické v Českých Budějovicích. Posuzován je nejen text, resp. přepis zvukového záznamu, ale i komunikační událost je analyzována s přihlédnutím k jejím sémantickým a pragmatickým složkám. Důraz je kladen především na způsoby ukazování, tzv. ostenzi a deixi.
Theory of showing with regard to occurence in practice
Keywords: ostenze; deixe; ostenze; leave