Možnosti využití SVG ve webovém designu - Včelák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je představit možnosti využití jazyka SVG (Scalable Vector Graphics) ve webovém designu. Jazykem SVG vzniká škálovatelná vektorová grafika, která vzhledem k problematické podpoře ve starších verzích prohlížeče MS Explorer nenašla dlouho na webu uplatnění. V současné době je již možné plně využít výhod SVG při tvorbě front-end webu, jako je např. nezávislost na rozlišení displeje (mj. v souvislosti s nástupem Retina displejů), možnost libovolné změny velikosti bez ztráty vizuální kvality grafiky, strojová čitelnost obsahu a především minimální datová náročnost, díky nimž byl jazyk SVG také zařazen do rodiny HTML5 technologií. Autor se ve své práci zaměří na způsoby získání SVG k využití pro webový design včetně generování PNG alternativ a na varianty implementace SVG do kódu webu. Základem práce bude demonstrace využití SVG pro práci s webovým textem (výplně, přechody, filtry, animované efekty), s obrázky (výřezy a filtry), pro animace zatržítek a ikon, animované interakce s formulářovými input poli a tlačítky, interakční přechody, tvorbu bannerů a map s využitím animací cest apod. Vše bude představeno na vlastní webové prezentaci s mnoha originálními praktickými příklady se zdůrazněním výhod použitých technik v porovnání s tradiční webovou grafikou bitmapovou.
Possibilities of using SVG in web design
Keywords: SVG; HTML5; webový design; front-end webu; vektorová grafika; SVG; HTML5; web design; front-end web design; vector graphics