Úloha kultury v rozvoji venkovských oblastí - Popelková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářské práce se zabývá úlohou kultury v rozvoji venkovských oblastí. Od vymezení základních pojmů, které s venkovem a s kulturou jsou neodmyslitelně spjaty, přes nejdůležitější historické okamžiky, které venkov v minulosti ovlivňovaly a ovlivňují jeho současný rozvoj a vnímání, se autorka dostane k samotným obcím Jihočeského kraje, konkrétně k Mikroregionu Zlatý vrch. Na konkrétních obcích je ukázáno, zdali se na venkově stále dodržují zvyky a tradice či zdali stále žijí tradiční lidová řemesla. Práce monitoruje počet a význam hmotných kulturních památek v obcích a nechybí návrh vhodných finančních prostředků. Autorka uskuteční průzkum ve vybraných obcích Mikroregionu Zlatý vrch, z něhož na konci práce vyvodí výsledky a následný závěr práce.
The role of culture in the development of rural areas
Keywords: Rozvoj venkova; venkovský region; mikroregion; kultura; Jihočeský kraj; Evropská unie.; Rural development; rural region; micro; culture; South Bohemian Region; the European Union.