Ptáci řádu Passeriformes otevřené krajiny v CHKO Třeboňsko - Fuka, David (Jihočeská univerzita, 2008)
V hnízdním období 2007 bylo na třech lokalitách Mokrých luk u Třeboně (CHKO/BR Třeboňsko) uskutečněno mapování pěvců. Lokality se lišily zejména vegetačním pokryvem. Výzkum lokality byl uskutečněn s cílem zmapovat a porovnat kvalitativně i kvantitativně společenstva ptáků řádu Passeriformes v rámci lokalit. Celková plocha zkoumaných lokalit činila cca 25 ha. Převažujícími biotopy lokalit byly: M1.7 biotop vegetace vysokých ostřic, K1 mokřadní vrbiny (lokalita New station a lokalita Old station), místy lze nalézt biotop V1 makrofytní vegetace přirozeně eutrofních a mezotrofních stojatých vod, dále (zejména lokalita Opatovický a lokalita Old station) biotopy: T1.5 a T1.4 aluviální psárkové louky a vlhké pcháčové louky a X5 intenzivně obhospodařované louky. Při sledování byla použita standardní metoda mapování hnízdních okrsků (Janda a Řepa, 1989), pro zaznamenávání pozice ptáků v terénu byl však použit GPS systém. Na lokalitách bylo celkem zjištěno 23 druhů pěvců. Nejpočetnějšími druhy na lokalitách Old station a New station byly: rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus), slavík modráček středoevropský (Luscinia svecica cyanecula), cvrčilka zelená (Locustella naevia), na lokalitě Opatovický byl nejpočetnější rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus). Celkem 9 druhů bylo zjištěno v rámci všech lokalit. Byly zjištěny významné rozdíly v hnízdních hustotách pěvců, stejně tak i kvalitativních znacích společenstev v rámci lokality Opatovický a lokality Old station a mezi lokalitou New station a lokalitou Opatovický. Nejzachovalejší ostřicové porosty lokality New station vykazovaly nejvyšší hnízdní hustoty ptáků (až 2,2 p/ha u slavíka modráčka), byla zde zjištěna rovněž vysoká hnízdní hustota bramborníčka hnědého (Saxicola rubetra) 0,817 p/ha. Společenstva pěvců Lokality New station a lokality Old station byly silně podobné.
Birds of Passeriformes order on CHKO Třeboňsko champaign
Keywords: mokré louky; hnízdní společenstva ptáků; mapovací metoda; wet meadows; breeding birds communities; mapping method