Ceny a ocenění jako mystifikační nástroj kulturních hodnot - Bardová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce s názvem Ceny a ocenění jako mystifikační nástroj kulturních hodnot se zaměřuje na problematiku udělování kulturních cen a zvaţuje pozitiva a negativa tohoto fenoménu. Ceny a ocenění jsou zkoumány z hlediska historického a etymologického, sociologického a institucionálního. Hlavním východiskem jsou estetické a sociologické teorie J. Mukařovského, A. Danta, G. Dickieho a P. Bourdieua. Klíčové pojmy v práci tvoří estetická funkce, norma, hodnota, svět umění, literární a umělecké pole. Teorie a pojmy jsou aplikovány na problematiku udělování cen, k čemuţ je vyuţito příkladů z praxe (novinové články, tiskové zprávy, webové stránky ocenění, atd.).
Prizes and Awards as Means of Mystification of Cultural Values
Keywords: mystifikační nástroj; ceny; ocenění; mean of mystification; prizes; awards