Analýza negativních aspektů životního stylu u studentek JU - Petránová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na negativní aspekty životního stylu studentek Jihočeské univerzity a na vliv těchto aspektů na jejich zdravotní stav. Teoretická část zahrnuje literární prameny zabývající se touto problematikou, praktická část je pak postavena na kvantitativním výzkumu čili vyhodnocení 462 dotazníků vyplněných studentkami všech fakult JU. Dotazník je sestaven z 35 otázek a je zaměřen na následující oblasti životního stylu: pohyb, výživa a pitný režim, spánek a odpočinek, prevence, stres, sex a návykové látky. Výsledky dotazníků byly zpracovány v programu Excel SPSS a dále Pearsonovým chí-kvadrát testem. Cílem práce bylo dále porovnat výsledky s předešlými výzkumy na podobné bázi a přidat doporučení pro studentky JU, které by takto mohly změnit svůj životní styl, což představuje hlavní přínos této práce. Konkrétně byla zjištěna závislost mezi počtem naspaných hodin a nedostatečným odpočinutím, dále vztah mezi obvyklou dobou usínání a nedostatečným odpočinutím, existence úzkého vztahu mezi kouřením a pitím alkoholu a závislost mezi negativním vztahem k pohybové aktivitě a sníženou četností jejího vykonávání. Zajímavým zjištěním bylo, že studentky JU oproti roku 2010, užívají v menším počtu hormonální antikoncepci, nejvíce jsou stresovány školou a studiem a zpravidla se u nich zvyšuje příjem potravy ve stresujícím období, denně stráví u internetu většinou 3 až 4 hodiny, téměř polovina z nich již aplikovala dietu za účelem hubnutí a 50 % studentek ze zkoumaného souboru není spokojeno se svou hmotností.
Analysis of the negative aspects of the lifestyle of female students JU
Keywords: negativní aspekty; životní styl; studentky; negative aspects; life style; female students