Využití mechanicky upravených krmiv v polointenzívním chovu tržního kapra - Vodárek, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Byl proveden 120 denní krmný pokus na sádkách v Třeboni v oblasti přikrmování tržních kaprů. Cílem bylo zjistit, jaký způsob úpravy obilovin bude mít nejpříznivější efekt z hlediska produkční účinnosti při mechanické úpravě obiloviny šrotováním a mačkáním v porovnání s obilovinou bez úprav. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku přirozené potravy, techniku přikrmování, rozdělení krmiv a jejich vhodnou úpravu k dosažení vysokých růstových výsledků kapra obecného (Cyprinus carpio). V praktické části je uvedena metodika a výsledky produkčních ukazatelů u kaprů krmených triticale bez úprav, šrotováním a mačkáním. Největší produkční účinnost byla zjištěna u kaprů s přikrmováním mačkaného triticale s FCR 0,83; s FCE 1,21 kg a FCR/SGR 1,05; Nejvyšší rychlost růstu měli kapři s přikrmováním šrotovaného triticale (1,2 mm) s SGR: 0,86 %.d-1; Horších výsledků dosáhli kapři přikrmovaní triticale bez úprav: FCR: 1,27; FCE: 0,79 kg; FCR/SGR: 1,61; SGR: 0,79 %.d-1.
The Use of Mechanically Modified Cereals in Semi ? Intensive Culture of Market Carp
Keywords: kapr obecný; mačkané triticale; obilovina; produkční účinnost; přirozená potrava; Common carp; Grinded triticale; Cereal; Produce efficiency; Natural food