Text a jeho ilustrace - Švejkovská, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá otázkou provázání výtvarné reprezentace a uměleckého díla literárního. Je zaměřena především na žánr knižní ilustrace a na otázku vzájemného vztahu verbálních a vizuálních složek literárního díla, resp. možností a limitů transformace jazykového a výtvarného zobrazení. Teoretický výklad provází analýza ilustrací několika konkrétních děl české literatury v jejich vztahu k ilustrovanému textu.
Literary Work of Art and its Illustration
Keywords: Ilustrace; narativ; literární text; ekfráze; narativní ilustrace; interpretace; textově-obrazové vztahy.; Illustration; narrative; literary text; narrative illustration; interpretation; text and pictures relations.