Cyklické organosirné sloučeniny cibule kuchyňské (Allium cepa). - Sirná, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá cyklickými organosirnými sloučeninami cibule kuchyňské (Allium cepa). Teoretická část se zaobírá popisem rodu Allium a vznikem organosirných sloučenin v těchto rostlinách. Dále detailně popisuje vybrané skupiny cyklických organosirných sloučenin, u kterých se specializuje na jejich biologickou aktivitu. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metod pro izolaci allithiolanů D a thiolanodisulfidů z extraktu cibule kuchyňské. Dalším cílem bylo tyto sloučeniny izolovat pomocí preparativní HPLC pro budoucí studium jejich biologických účinků.
Cyclic organosulfur compounds of onion (Allium cepa).
Keywords: organosirné sloučeniny; cibule; allithiolany; bisthiolanové polysulfidy; biologická aktivita; organosulfur compounds; onion; allithiolanes; bisthiolane polysulfides; biological activity