Postavení rozvojových zemí v mezinárodním obchodě - Průková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematikou rozvojových zemí se zabývá mnoho finančních a obchodních organizací, které zpracovávají výroční zprávy a statistické přílohy, díky nimž byla analyzována komoditní a teritoriální struktura mezinárodního obchodu rozvojových zemí a také rozvojová pomoc. Hlavním cílem bylo popsat typické rysy rozvojových zemí, jejich zapojení do mezinárodního obchodu a dále prozkoumat, jak je napomáháno jejich rozvoji prostřednictvím ostatních zemí či institucí. Hlavním cílem bylo také zaměřit se na rozvojové země z pohledu České republiky. Vedlejším cílem bylo určit nejvýznamnější obchodní partnery rozvojových zemí, stejně tak jako nejvýznamnější dárce rozvojové pomoci. Podíl rozvojových zemí na celosvětovém obchodě i na obchodě ČR významně roste. Největší podíl importu rozvojových zemí směřuje do států Evropské Unie, naopak v oblasti exportu rozvojových zemí dominují USA. Dále bylo zjištěno, že největším poskytovatelem rozvojové pomoci z řad institucí jsou to Evropské instituce a z řad států USA.
The Role of Developing Countries in International Trade
Keywords: mezinárodní obchod; rozvojové země; rozvojová pomoc; Česká republika; mezinárodní organizace; international trade; developing countries; development aid; Czech republic; international organizations