Práce výchovných pracovníků v Dětském centru Jihočeského kraje - Petrášová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá komplexním popisem práce vychovatele v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, a to formou případové studie Dětského centra Jihočeského kraje, o.p.s. První část diplomové práci popisuje zařízení pro děti vyžadující pomoc v České republice z pohledu legislativy, historie vzniku a základních informací o chodu těchto zařízení. Dále je představena činnost Dětského centra Jihočeského kraje o.p.s., cíle činnosti zařízení, cílová skupina osob, délka pobytu dětí a odchod dětí ze zařízení. V dalších kapitolách diplomové práce je představeno vlastní výzkumné šetření popisující komplexní činnost vychovatele v Dětském centru, včetně několika ilustrativních kazuistik dětí, se kterými vychovatelé v relativně nedávné době pracovali.
The Work of Educators in Children´s centre (Dětské centrum Jihočeského kraje)
Keywords: DCJK Strakonice; zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc; děti a mládež; vychovatel; náplň práce vychovatele; DCJK Strakonice; facility for children requiring immediate assistance; children and youth; educator; work duties of educators.