Změny rychlosti růstu a silifikace rozsivek na různých místech nádrže Římov v roce 2011 - Visocká, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
V roce 2011 byla měřena silifikace a rychlost růstu rozsivek na třech odběrových místech nádrže Římov. Bylo zjištěno, že rychlost silifikace měřená pomocí metody PDMPO u třech dominantních druhů rozsivek (Asterionella formosa, Aulacoseira italica, Fragilaria crotonensis) je závislá na jejich rychlosti růstu. Zároveň bylo zjištěno, že rychlost růstu rozsivek byla nejvyšší v přechodné zóně nádrže a významně závisela na intenzitě světla.
Seasonal changes in growth and silification rates of diatoms at spatially distinct sampling sites in the Římov Reservoir in 2011
Keywords: nádrž Římov; PDMPO; růstová rychlost; rozsivky; Římov Reservoir; PDMPO; growth rate; diatoms