Rodičovská dovolená - vývoj doby čerpání rodičovského příspěvku po roce 2008 - Tůmová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Úvodní část bakalářské práce se zabývá demografickým vývojem, s nímž souvisí i vývoj sociální, respektive rodinné, politiky v našem státě. Rodičovský příspěvek je přímou podporou státu rodinám s dětmi do 4 let věku a je tu mapován jeho vývoj v období od roku 2008, kdy došlo ke změně koncepce jeho vyplácení. Ve druhé části je prezentován výzkum, zaměřený na rozhodování rodičů ve vztahu k rodičovskému příspěvku v období let 2009-2011. Zároveň práce zjišťuje, zda došlo k nárůstu počtu otců, jako žadatelů o rodičovský příspěvek.
Parental Leave - Drawing on Parental Benefits After 2008
Keywords: Demografický vývoj; porodnost; sňatečnost; rodina; rodinná politika; státní sociální podpora; rodičovský příspěvek.; Demographic Development; Birth Rate; Marriage; Family; Family Politics; State Social Support; Parental Benefits.