Zaměstnanecké výhody z hlediska účetnictví a z hlediska daňového systému - Papoušková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku zaměstnaneckých výhod. Zaměstnanecké výhody jsou v současné době jedním s neodmyslitelných nástrojů moderního managementu lidského kapitálu. Zaměstnanecké výhody mají pozitivní vliv na spokojenost zaměstnanců, snižují fluktuaci, pomáhají podporovat loajalitu, motivovat k vyšším a kvalitnějším výkonům. Úkolem práce bylo charakterizovat zaměstnanecké výhody, jejich historický vývoj a hlavní význam. Práce byla také zaměřena na přehled nejznámějších zaměstnaneckých výhod, jejich zobrazení v účetnictví a jejich daňová hlediska ze strany zaměstnance i zaměstnavatele. V praktické části práce byla vypracována analýza zaměstnaneckých výhod, které jsou v pracovněprávních vztazích poskytovány. Byl proveden dotazníkový průzkum, který ukazoval, jak zaměstnanci výhody vnímají, zda je využívají a jsou s nimi spokojeni nebo jestli preferují jiné zvýhodnění. Průzkum byl uskutečněn ve společnosti JIP - Papírny Větřní, a. s. a také v jiných firmách na území Jihočeského kraje, aby bylo možno vypracovat srovnání.
Employees´ Amenities from the Accounting and Tax System Perspective
Keywords: Zaměstnanecká výhoda; účetnictví; daně; zaměstnavatel; zaměstnanec; stravování; penzijní připojištění; zdravotní péče.; Employees´ amenities; accounting; tax; employer; employee; feeding; superannuation insurance; health care.