Aktuální problémy výběru pojistného na sociální zabezpečení a návrhy de lege ferenda. - Šišková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá tématem pojistného na sociální zabezpečení a jeho některými aktuálními problémy. V sociálním systému České republiky byl k 1. lednu 1993 zaveden nový institut pojistného na sociální pojištění. V rámci reformy sociálního zabezpečení byl nahrazen zabezpečovací princip metody financování principem pojišťovacím. Základní změna spočívala v tom, že pojištěnci je placeno pojistné a na základě toho je upraven vztah mezi jeho placením a poskytovanými dávkami důchodového a nemocenského pojištění. Nový systém sociálního pojištění zaznamenal ve svém dosavadními vývoji změny, které reagovaly na nutnost řešení problémů při jeho implementaci, neboť se jednalo o změnu systémovou a významnou. Při realizaci problematiky sociálního pojištění se i v současnosti vyskytují problémy, nejasnosti i teoretické diskuze na téma, jak plní tento systém poslání, jaké jsou pozitivní a negativní stránky jeho funkcí a kde je potřeba případných úprav. Současný stav právní úpravy v oblasti pojistného, etapy vývoje i aktuální problémy, které se vyskytují, jsou předmětem zpracované bakalářské práce. S ohledem na zadání jsou především zkoumány informace nenumerického charakteru. Cílem práce je zjistit, popsat a analyzovat hlavní problémy při praktickém provádění, které se vyskytují ve srozumitelnosti stávající právní úpravy pojistného na sociální zabezpečení u poplatníků a plátců pojistného, především u zaměstnanců, zaměstnavatelů a osob samostatně výdělečně činných. V rámci zpracování hlavního cíle byly pak stanoveny dílčí cíle k ověření srozumitelnosti a využitelnosti při jejich rozhodování a o vztahu zaplaceného pojistného a výši dávkových nároků a plnění. V rámci kvalitativního průzkumu byly odpovědi na výzkumné otázky podrobeny vyhodnocení, komparaci s odbornými stanovisky a právní úpravou. V závěru byly, v souladu se zadáním bakalářské práce, vysloveny hypotézy, které by mohly být dále ověřeny výzkumem a návrhy opatření.
Topical problem selection insurable on social security and suggestions de lege ferenda.
Keywords: osoba samostatně výdělečně činná; plátce pojistného; pojistné na sociální zabezpečení; pojištění OSVČ; poplatník pojistného; zaměstnanec; zaměstnavatel; Self-employed person; Payer of insurance; Social security contributions; Insurance of Self-employed person; Payers of insurance premiums; Employee; Employer