Život v legiích. Českoslovenští dobrovolci na Rusi 1914-1918 - Vácha, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem předkládané práce bylo nahlédnout do oblasti každodennosti československých vojáků v Rusku v letech 1914-1918. Práce je založena na systematickém studiu pramenů obvykle nevyužívaných při zkoumání dějin československých legií. Ke klíčovým pramenům patřily kromě osobních pramenů (deníky, paměti) též beletristické práce tzv. legionářské literatury. K románům, povídkám, básním a dramatům psaným legionáři o legionářích je nutno přistupovat s notnou dávkou opatrnosti a velmi kriticky, podobně jako k deníkům a pamětem. Někdy je nemožné přesně rozhodnout, zda se jedná o dokumentární román nebo beletrizované vzpomínky. Výpověď těchto specifických pramenů je však svébytným, autentickým a též nenahraditelným zdrojem při zkoumání fenoménů v dalších pramenech jen naznačených. Metodologicky se předkládaná práce inspirovala v oblasti anglosaské military history, jedná se však o tvůrčí metodologickou inspiraci, nikoliv o mechanické přejímání cizích metod bez kritického náhledu na problematiku. Práce je rozdělena do čtyř hlavních tématických celků - kapitol. V první kapitole byl nastíněn vznik České družiny a motivace vstupu Čechů a Slováků do této dobrovolnické formace na konci léta 1914, tématem kapitoly je též každodennost vojáků v Kyjevě a počátek tvorby sociálních vztahů v jednotce. V druhé kapitole je analyzována zajatecká zkušenost čs. legionářů a též důvody pro vstup do rozšiřujících se československých jednotek v Rusku. Tématem třetí kapitoly je pobyt jednotek na frontě a frontová každodennost. Čtvrtá kapitola nastínila rozvoj československých jednotek na Ukrajině, způsoby trávení volného času a zejména prohlubování tzv. esprit de corps. Práce končí odchodem československého armádního sboru z Ukrajiny na východ na počátku jara 1918.
The Life in Legions, Czechoslovak Volunteers in Russia 1914-1918