Diagnostika diabetu mellitu u dětí a mladistvých - Turková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Diabetes mellitus je onemocnění projevující se poruchou metabolismu sacharidů. Patří mezi velmi závažná metabolická onemocnění, přesto však třetina nemocných zůstává nediagnostikována. Diabetes je jedním z nejčastějších chronických onemocnění u dětí. Může postihnout děti jakéhokoliv věku. U dětí se častěji objevuje diabetes mellitus I. typu. Diabetes mellitus II. typu byl kdysi považován pouze za nemoc dospělých, dnes však jeho výskyt alarmujícím tempem narůstá u dětí a adolescentů jako důsledek nesprávného životního stylu a silné obezity. V teoretické části mé práce se zabývám problematikou hyperglykémie a uvádím zde laboratorní metody, sloužící k diagnostice diabetu mellitu a dlouhodobé nebo krátkodobé kompenzaci tohoto onemocnění. Podrobněji se zaměřuji na význam sebesledování pomocí osobního glukometru. V praktické části je stanoven cíl práce a její provedení. Cílem mé práce bylo ověření jakosti glukometru Optium Omega od firmy Abbot pomocí rutinní metody Laboratoře klinické chemie v přísném souladu s jeho zamýšleným použitím v rámci POCT. Při ověřování funkčnosti glukometru Optium Omega jsem použila doporučené statistické postupy.
Diagnosis of diabetes mellitus in children and young adults
Keywords: Diabetes mellitus; glukometr; opakovatelnost; porovnatelnost; pracovní rozsah; reprodukovatelnost; výchýlení; výtěžnost.; Diabetes mellitus; blood glucose meter; repeatability; comparability; working range; reproducibility; deviation; recovery.