Nález sídlištního objektu kultury nálevkovitých pohárů a eneolitické sekery v Bačalkách, okr. Jičín - Novák, Radek; Šída, Petr; Kovačiková, Lenka (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2018)
Na počátku září 2015 proběhl rozsahem malý záchranný archeologický výzkum, vyvolaný liniovým výkopem pro optický kabel v blízkosti vsi Bačalky v okrese Jičín (obr. 1). Výkop protnul sídlištní objekt kultury nálevkovitých pohárů (KNP), který prozkoumali pracovníci Regionálního muzea a galerie v Jičíně (dále RMaG). Realizace archeologického výzkumu vzbudila zájem místních obyvatel o lokalitu a o několik měsíců později přibyla do sbírek jičínského muzea kamenná broušená sekera eneolitického stáří. Následující text shrnuje získané nálezy.
The discovery of a settlement feature of the Funnel Beaker culture and an Aeneolithic axe at Bačalky, Jičín District
Keywords: Bačalky; kultura nálevkovitých pohárů; zvířecí kosti; Bačalky; Funnel Beaker culture; Baalberg phase; Aeneolithic axe; pottery; chipped stone industry; daub; animal bones