Etika v sociální práci s lidmi se schizofrenním onemocněním - Mlátilíková Krištofová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá etikou sociální práce s lidmi se schizofrenním onemocněním. Teoretická část charakterizuje etiku a profesní etiku, etická dilemata a jejich způsoby řešení. Dále popisuje schizofrenní onemocnění a způsoby léčení. Zabývá se sociální práci, jejími hodnotami a rolemi sociálního pracovníka. Zároveň se věnuje i sociálním sluţbám, které jsou poskytovány lidem se schizofrenním onemocněním. Empirická část je zaměřena na výzkum, který má za cíl zjistit, jaká dilemata řeší sociální pracovníci pracující ve sluţbách pro lidi se schizofrenním onemocněním, jak tyto dilemata řeší. Data byly získány prostřednictvím realizace focusové skupiny. Na základě analýzy a interpretace dat jsou ve výzkumné části práce stanovena i doporučení, které mohou zvýšit připravenost sociálních pracovníků vhodně řešit etická dilemata. Na konci empirické části jsou stanoveny hypotézy, které lze pouţít pro další výzkum.
Ethic in social work with people suffer from schizophrenia
Keywords: etika; sociální práce; schizofrennie; sociální sluţby; sociální pracovníci; profesní etika; etické dilema; etické rozhodování; ethics; social work; schizophrenia; social services; social workers; professional ethics; ethic dilemma; ethic decision making