Daně v účetnictví daňového subjektu se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob - Obertíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je věnována daním v účetnictví daňového subjektu se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob. Cílem bakalářské práce byl výpočet daně v konkrétním daňovém subjektu za posledních pět zdaňovacích období. Pomocí těchto výpočtů jsem se snažila najít lepší variantu výpočtu a daňové optimalizace. Bakalářská práce je rozdělena na šest částí. Úvod je věnován stručnému obsahu bakalářské práce. Ve druhé kapitole je charakterizována daňová soustava České republiky a popsány jednotlivé prvky daně z příjmů fyzických osob. V další části je popsána metodika výpočtu daně z příjmů fyzických osob. Další kapitola je věnována změnám v zákoně o dani z příjmů platných od roku 2014. Předposlední kapitola obsahuje aplikaci daně na konkrétní daňový subjekt. Poslední kapitola je závěr, kde je popsán výsledek práce. Pro výpočet daně byla vybrána fyzická osoba, pan Miroslav Novotný, který podniká v oblasti zednictví. Zde jsou spočítány a porovnány daně paušálními i skutečnými výdaji u tohoto daňového subjektu. Na závěr je uvedeno shrnutí těchto výpočtů. Závěr práce obsahuje výsledek, který z práce vyplynul a je zde doporučeno, který výpočet by měl daňový subjekt aplikovat i další zdaňovací období.
Taxes in accounting of taxpayer with a focus on tax personal income
Keywords: daň; daň z příjmů fyzických osob; optimalizace; daňový systém; tax; tax on personal income; optimization; tax system