Komparace vzdělávání žáků se zrakovým postižením v běžné základní škole a v základní škole pro zrakově postižené - Ratajová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je popsat komparaci vzdělávání zrakově postižených žáků v hlavním vzdělávacím proudu v běžné základní škole a ve škole speciální. Přiblížit tak celkový pohled, jejich přístupy a postoje z hlediska vzdělávání v konkrétních školách s konkrétně zrakově postiženými žáky. Teoretická část se zaměřuje na vědní disciplíny pro zrakově postižené žáky, klasifikaci zrakových vad, osobnost zrakově postiženého jedince a na vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu v běžných základních a speciálních školách. Praktická část je demonstrována kazuistikami konkrétně zrakově postižených žáků a rozšířena o metodologickou část polostrukturovaného rozhovoru. Zobrazuje zde data získaná od rodičů, žáků, pedagogů, speciálních pracovníků i z mé vlastní pedagogické praxe.
The Education of Pupils with Visual Impairment at Elementary School for Visually Impaired Compared with the Integration at Standard Elementary School
Keywords: Klíčová slova - integrace; inkluzivní vzdělávání; zrakově postižení žáci; speciální škola; běžná základní škola; kompenzační pomůcky; těžká slabozrakost až nevidomost.; Keywords: integration; inclusive education; visually impared students; special school; regular primary school; education tools for visually impared; pur-blindness; blindness.