Připravenost základních škol na ozbrojený útok ve městě Benešov. - Kárová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2020)
Má diplomová práce se zabývá připraveností základních škol na ozbrojený útok ve městě Benešov. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje informace, které jsem zpracovala z dostupné literatury, odborných internetových stránek a odborných časopisů. Cílem práce bylo analyzovat připravenost základních škol ve městě Benešov v rámci projektu "Ozbrojený útočník ve škole". V práci jsem se také zaměřila na strategii USB a rozebrala konkrétní situace, které mohou ve školském prostředí nastat. V teoretické části jsou informace o struktuře vzdělávacího systému, právech a povinnostech studentů a zákonných zástupců nezletilých žáků. V práci jsem se také zaměřila na to, kdo je masový a sériový vrah nebo co je amokový syndrom a kdo je aktivní střelec. Poslední kapitolu mé práce tvoří oblast policejní psychologie. V praktické části jsou data, která jsem zpracovala z plánovaného externího auditu v rámci projektu "Ozbrojený útočník ve škole". Audit na třech základních školách ve městě Benešov proběhl v roce 2018 a zaměřoval se na různá odvětví ve školách. Z mých výsledků vyplývá, že první ze zkoumaných základních škol je na velmi špatné bezpečnostní úrovni a její zřizovatel nebo vedení školy by měli učinit okamžitá opatření pro nápravu. Druhá a třetí škola jsou na dobré bezpečnostní úrovni. Pokud se vyřeší propojení žáků s veřejností v době obědů, lze říci, že tyto školy jsou na velice dobré bezpečnostní úrovni. Výsledky z praktické části mohou sloužit jako zpětná vazba pro město Benešov, a také pro pracovníky zkoumaných základních škol.
Radiness of primary schools for an armed attack in the town of Benešov.
Keywords: Aktivní střelec; amokový syndrom; masový vrah; krizový plán; střelné zbraně; Active shooter; amoe syndrome; mass murderer; crisis plan; firearms