Respondentní prostředky českých modálních sloves v čase minulém (kontrastivní korpusová analýza) - Nováková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této bakalářské práce jsou respondentní prostředky českých modálních sloves v čase minulém. V teoretické části je představen koncept modality a také modálních sloves v češtině i ve španělštině. Dalšími klíčovými tématy jsou opisné slovesné vazby, které jsou charakterizovány a rozděleny do několika skupin. Pozornost je věnována především vazbám obsahující modální slovesa. Poslední kapitolou jsou minulé časy ve španělštině. Cílem praktické části je za pomocí korpusu InterCorp v13 zanalyzovat španělské ekvivalenty českých modálních sloves v minulém čase. Práci zakončuje závěr v češtině a resumé ve španělštině, které shrnují důležité body práce.
Respondents of Czech modal verbs in the past tense (contrastive corpus analysis)
Keywords: modalita; modální sloveso; opisná slovesná vazba; InterCorp; modality; modal verb; verbal periphrasis; InterCorp