Vliv technologie chovu na welfare koní - Kubešová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá vlivem technologie chovu na welfare koní. Teoretická část popisuje správné podmínky ustájení koní, etologické požadavky koní při jejich chovu a zásady wefare pro koně. Do sledování bylo zařazeno 5 stájí a celkem 106 koní různých plemen, pohlaví, věkových kategorií, způsobu využití a typu ustájení. Sledování probíhalo v měsících únor a srpen 2018. Vhodnost ustájení byla posouzena podle zdravotního stavu koní, chování koní ve stádě a chování k cizímu člověku. Všechna data byla zaznamenána v průběhu dvou týdnů. Jako nejvhodnější bylo vyhodnoceno boxové ustájení v kombinaci s výběhem. Kde byli koně ustájeni s jakýmkoli typem využití (67 koní z celkového počtu). Byly zde shledány minimální odchylky v chování koní k cizímu člověku. Druhým nejčastějším ustájením bylo ustájení 24/7 s přístřeškem (14 koní). Toto ustájení je z pracovního i finančního hlediska nejvýhodnější. Všichni koně měli odpovídající stav kopyt s korekturou. Nebyly zde žádné náznaky výtoků. Srst vždy odpovídala kondici, věku a ročnímu období. Končetiny všech koní byly zdravé, suché, bez patologických změn, odpovídající věku a bez kulhání. Pokud je o koně korektně pečováno, je s nimi pracováno a manipulováno se znalostí etologie koní, jsou dodrženy zásady vhodného krmení v dostatečném množství a je pravidelně kontrolován zdravotní stav zvířat, nemají koně zdravotní problémy, jsou v dobré kondici a netrpí zlozvyky nebo odchylkami v chování v žádném ze sledovaných typů ustájení.
The impact of a horse breeding technology on welfare of horses
Keywords: kůň; technologie ustájení; welfare; horse; technology of stabling; welfare