Urbanismus 2. poloviny 20. století na příkladu vybraných částí Českých Budějovic - Wagnerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce studentky Moniky Wagnerové si klade za cíl zmapovat, popsat a analyzovat urbanistický vývoj Linecké čtvrti v jihozápadní části města České Budějovice. Ta prošla především od 60. let 20. století pronikavou proměnou, způsobenou výstavbou obytných panelových domů a staveb občanské vybavenosti. Jednalo se zároveň o první typy panelových domů v tehdejším Československu, které z hlediska obyvatel ještě poskytovaly komfort zděných staveb. Páteří tohoto území je Lidická třída, na jejímž začátku byl postaven kolektivní dům Experiment (1964) podle návrhu J. Bendy. Na projektech staveb dále na Lidické třídě se podílel rovněž Bohumil Böhm, jehož dílo na plné docenění ještě čeká. Právě zhodnocení urbanistického konceptu zpracování území i architektonické kvality jednotlivých staveb s ohledem na tehdejší tendence evropské i světové architektury bude jedním z dalších úkolů zadané diplomové práce.
Urbanism after 1945 on the example of selected town parts of České Budějovice
Keywords: České Budějovice; panelová výstavba; urbanismus; České Budějovice; pefabricated houses; urbanism