Podniková kultura a její vliv na pracovní spokojenost - Lhotská, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo charakterizovat podnikovou kulturu za pomoci specifikace jejich rozhodujících dimenzí a navrhnout změny vedoucí k posílení pracovní spokojenosti v organizaci. Teoretická část objasňuje problematiku podnikové kultury, znalostní ekonomiky a kulturních dimenzí podle G. Hofstede. Zabývá se také tématy stimulace, motivace a pracovní spokojenosti. Součástí teoretické části je metodologická část práce vysvětlující postupy celé analýzy. Praktická část se zabývá charakteristikou podnikové kultury pomocí specifikace kulturních dimenzí vybraného podniku a zjišťuje, zda je společnost zaměřena na znalostní ekonomiku. Data byla získána prostřednictvím dvou šetření - VSM 94 a 2013 a TBSD. Pro určení současné spokojenosti s prací ve společnosti byl vytvořen dotazník, který se nazývá "Dotazník spokojenosti s prací". V závěru práce byly shrnuty všechny podstatné skutečnosti pro větší přehlednost a vypracovány návrhy pro zlepšení zjištěných nedostatků ve zkoumané společnosti.
Corporate culture and its impact on job satisfaction
Keywords: podniková kultura; motivace; pracovní spokojenost; kulturní dimenze; znalostní ekonomika; lidský kapitál; corporate culture; motivation; job satisfaction; cultural dimensions; knowledge economy; human capital