Problematika uměleckého díla a jeho hodnoty - Rolková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je problematika ontologického statutu uměleckého díla. K tomuto tématu je přistoupeno na základě přezkoumání vztahu mezi artefaktem a estetickým objektem. Druhou vrstvou práce pak je sledování problematiky estetické a umělecké hodnoty a určení jejich vztahu k artefaktu, respektive k estetickému objektu. Základním teoretickým materiálem je estetické dílo Romana Ingardena a Jana Mukařovského.
Problematics of an Work of Art and its Value
Keywords: Umělecké dílo; estetický objekt; artefakt; znak; struktura; umělecká a estetická hodnota; estetické konkretizace; estetický postoj; estetická norma a poznávání uměleckého díla.