Využití biopreparátů na bázi mikroorganismů k biologickému ošetření osiva vybraných kulturních plodin - Aung, Zin Moe Wai (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce byla zaměřena na biologické ošetření osiva kukuřice, sóji a okurky pomocí entomopatogenní houby Beauveria bassiana, mykoparazitické houby Trichoderma virens a antagonistické bakterie Bacillus mycoides. Pro obalení semen byl použit 0.5% roztok karboxymethylcelulóza, ve kterém byla v 1 ml kon-centrace spor 1x106. Po namoření osiva byl stanoven počet spor vláknitých hub na jednom semeni a zároveň byl sledován vliv mikroorganismů na klíčivost semen a vývoj sazenic. Z výsledků vyplývá, že pozitivní efekt na růst a vývoj sazenic všech testovaných plodin měla antagonistická bakterie B. mycoides a entomopatogenní houby B. bassiana. Naopak mykoparazitická houba T. virens slabě retardovala během klíčení vývoj kořínků a klíčků u kukuřice a sóji. Ošetřená semena okurek pomocí T. virens vykázala rychlejší vývoj obou hodnocených parametrů. Setím mořeného osiva pomocí užitečných mikroorganismů lze snadno vnést tyto mikroor-ganismy do půdy a tím zvýšit supresivitu půd. Klíční rostlinky tak mohou být chráněny proti půdním škůdcům nebo původcům onemocnění rostlin.
The use of bioproducts based on microorganisms for biological treatment of seeds of selected crops
Keywords: Klíčová slova: moření osiva; kukuřice; sója; okurka; Beauveria bassiana; Tricho-derma virens; Bacillus mycoides; biologická ochrana rostlin; Key words: seed coating; corn; soybean; cucumber; Beauveria bassiana; Tricho-derma virens; Bacillus mycoides; biological control