Potenciál geocachingu jako nástroje pro poznávání regionu a krajiny. - Bláha, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Geocaching je venkovní aktivita, při které účastníci využívají GPS technologii k nalezení skrytých schránek. Tyto schránky jsou lokalizovány pomocí souřadnic poskytovaných online. Hráči se poté vydávají přímo do terénu s cílem najít tyto schránky. Cílem diplomové práce je blíže prozkoumat vliv geocachingu na poznávání krajiny v regionu. Vysvětlit čtenářům některé základní pojmy užívané v geocahingu, základních principů hry a dalších souvislostí. Výzkumná část poté plynule navazuje na stanovené výzkumné otázky a snaží se vysvětlit i některé další souvislosti v širším kontextu. V rámci doporučení jsou zpracovány přehledové sumáře některých, subjektivně vybraných keší. Vybraným keším bylo přiděleno subjektivně udělené hodnocení na základě předem stanovených kritérií.
The Potential of Geocaching as a Tool for Exploring Regions and Landscapes.
Keywords: geocaching; keš; geokačer; GPS; navigace; krajina; region.; geocaching; cache; geocacher; GPS navigation; landscape; region.