Lázeňská léčba u pacientů s metabolickým syndromem - Lambertová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se věnuje především pacientům s diagnostikovaným onemocněním metabolický syndrom v souvislosti s významem lázeňské léčby v Mariánských Lázních. Stanovenými cíli této práce jsou: zjistit nejčastěji používanou lázeňskou metodu u pacientů s metabolickým syndromem, zjistit u pacientů s metabolickým syndromem dosavadní životní styl a zjistit, zda u pacientů, u kterých proběhla lázeňská léčba, byl zlepšen zdravotní stav za dobu lázeňského pobytu. K dosažení cílů byla použita kvalitativní metoda šetření. Sběr dat proběhl prostřednictvím rozhovorů s pacienty, kteří trpí metabolickým syndromem a jsou návštěvníky lázeňského zařízení Parkhotel Golf a.s., Mariánské lázně. Za zásadní zjištění vyplývající z mého výzkumného šetření považuji zvýšenou konzumaci bílého pečiva či alkoholu a cigaret u některých respondentů. Většina respondentů nekonzumuje zeleninu v dostatečném množství a nedostatky jsou patrné i ve věnování se sportovním aktivitám. Za dostačující považuji informace o samotném metabolickém syndromu či komplikacích jednotlivých složek tohoto syndromu. V souvislosti s metabolickým syndromem bylo zjištěno, že ne všichni pacienti, kteří prošli lázeňskou léčbou, chtějí změnit svůj životní styl po návratu z lázeňského zařízení. Vzhledem k zjištěným informacím od lázeňských pacientů bych doporučovala zvýšení edukace pacientů s metabolickým syndromem, jelikož zdravá výživa, abstinence kouření či dostatek pohybu jsou základem při předcházení tohoto onemocnění. Jako pomůcka může sloužit vytvořená přednáška pro pacienty s metabolickým syndromem, která byla vytvořena na základě získaných informací z rozhovorů a je součástí přílohy této práce.
Spa treatment of patients with metabolic syndrome
Keywords: Metabolický syndrom; diabetes mellitus; obezita; hypertenze; lázeňská léčba; životní styl; Metabolic syndrome; diabetes mellitus; obesity; hypertension; spa treatment; lifestyle