Analýza pohybové aktivity a inaktivity mládeže v budějovickém regionu.\\ - Ničová, Romana (Jihočeská univerzita, 2006)
Hlavním cílem výzkumu bylo analyzovat pohybovou aktivitu a inaktivitu a dále koreláty účasti na cvičení u žáků základních škol v budějovickém regionu.Studie se zúčastnilo 436 chlapců a dívek ze dvou typů škol (městské základní školy, venkovské základní školy), které byly náhodně vybrány v Českých Budějovicích a okolí. Byl použit standardizovaný dotazník "Determinanty účasti na cvičení" (Cross-cultural determinants of exercise participation - Rehor z Centra pro pohyb lidí). Chlapci ze základních škol vykazovali vyšší pohybovou aktivitu než dívky. Celkově byla pohybová aktivita u chlapců, tak i u dívek na venkovských školách vyšší než na městských základních školách. Z hlediska pohybové inaktivity nejvyšší četnost zaujímá sledování televize, následně počítač a video. Dále byly vyhodnoceny některé koreláty účasti na cvičení.\\
Analysis kinetic activities and land - activities youth in region České Budějovice.\\
Keywords: Pohyb; pohybová aktivita; pohybová inaktivita; pohybový režim; cvičení.\\; Physical movement; physical activity; physical inactivity; physical regime; physical exercises.\\