Zásah složek IZS na únik ropné látky do přehradní nádrže Římov - Urban, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
V dnešní době se setkáváme ze spoustou mimořádných událostí typu požárů dopravních nehod, záchrany osob z výšky a hloubky a v neposlední řadě s únikem a následnou likvidací nebezpečných látek ať už chemických, biologických nebo radiačních, které mohou způsobit velké škody na životě i na zdraví lidí nebo způsobit ekologickou katastrofu. Pro likvidaci takových mimořádných událostí slouží v České Republice integrovaný záchranný systém, který má na starosti koordinaci všech zasahujících složek. Předmětem mé práce je zhodnotit nebezpečí, které hrozí při úniku nebezpečné látky v podobě ropných produktů. Výsledkem práce je stanovení jisté metodiky typové činnosti zasahujících složek IZS včetně potápěčů HZS ČR. Tato metodika by mohla být využívána v praxi při podobných událostech. Dnes je pravděpodobnost vzniku takové události velmi vysoká a je tedy na místě mít přesně stanovený postup, kterými budou složky IZS postupovat.
THE ACTION OF INTEGRATED RESCUE SYSTEM SQUAD CONCERNING A LEAK OF OILS INTO THE RIMOV DAM
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Mimořádná událost; Potápěči HZS ČR; Ropné produkty; Únik nebezpečné látky; Velitel zásahu; Vodní dílo Římov; Integrated rescue system; Extra event; Fire-Brigade{\crq}s divers; Oil produtcs; Leak of oils; Officer in charge; The Rimov dam.