Osobnost a dílo Boženy Němcové v didaktické praxi na 2. stupni základních škol - Kaplanová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se v teoretické části soustředí na charakteristiku života a díla Boženy Němcové, ale také na utřídění a přehled témat v didaktických materiálech (čítanky, učebnice a pracovní sešity), jež se používají na 2. stupni základních škol. Předmětem zájmu je seznámení se systémy práce na vybraných základních školách a jejich porovnání. Praktická část spočívá v popisu a analýze dotazníků vytvořených pro tento účel (názor na Boženu Němcovou, porovnání učiva, vhodná literatura pro děti) a rozhovorů s učiteli. Závěr práce tvoří shrnutí a rozbor zjištěných informací a na jejich základě doporučení případných inovací v didaktické praxi, týkajících se zvoleného tématu.
Personality and Work of Božena Němcová in Metodological Practice at Secondary School
Keywords: Božena Němcová; česká spisovatelka; české národní obrození; literatura; panství; Josef Němec; vlastenecké nadšení; literární tvorba; venkovský život; panstvo; národ; didaktické materiály; 2. stupeň základní školy; čítanky; nakladatelství Fraus; Státní pedagogické nakladatelství; nakladatelství Nová škola; nakladatelství Alter; nakladatelství Fortuna; vydavatelství Taktik; Základní škola Polná; Základní škola a Mateřská škola Želetava; Základní škola a Mateřská škola Prostějov; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; kvantitativně orientovaný výzkum.; Božena Němcová; czech author; the Czech National Revival; literature; domain; Josef Němec; patriotic enthusiasm; literal output; country life; lords; nation; methodological materials; the second level of elementary schools; reading-books; the publishing Fraus; the State educational publishing; the publishing New school; the publishing Alter; the publishing Fortuna; the publishing Taktik; the Elementary school Polná; the Elementary school and the Nursery school Želetava; the Elementary school and the Nursery school Prostějov; the Framework training programme for elementary education; the quantitative oriented survey.