Pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, problematika zákroků pod jednotným velením Policie ČR - Valenta, Milan (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, která chrání bezpečnost osob a majetku a zajišťuje veřejný pořádek. V teoretické části jsou nejprve definovány základní pojmy týkající se Policie České republiky a pořádkových jednotek. Dále je popsána taktika zásahu, výcvik a používaná výzbroj a výstroj. Cílem práce je porovnání účelnosti a využitelnosti Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje z hlediska četnosti nasazení sil a prostředků za sledované období. Hypotéza bakalářské práce byla formulována tak, že počet případů nasazení Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a počet zákroků pod jednotným velením má od jejího založení do současné doby vzrůstající tendenci. V empirické části jsou porovnávána kvantitativní data, která zobrazují vytíženost Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Tyto zákroky jsou rozděleny podle typu prováděného zákroku a data jsou vždy za období let 20052015. Tato data byla získána analýzou každoročně velitelem pořádkové jednotky vypracovávaného vyhodnocení nasazení a výcviků Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského (Západočeského) kraje. V diskuzi této bakalářské práce jsou všechna předchozí data vyhodnocena. U některých druhů nasazení pořádkové jednotky je prezentován konkrétní případ bezpečnostního opatření, kterého jsem se osobně zúčastnil, a mohu tedy čerpat z vlastních zkušeností. Na základě provedené analýzy lze konstatovat, že počet nasazení pořádkové jednotky má vzrůstající tendenci. Zřízení pořádkové jednotky bylo účelné a její činnost v oblasti ochrany života, zdraví, majetku a veřejného pořádku napomáhá bezproblémovému fungování naší společnosti.
Anti-riot unit of the Regional Police Directorate of the Pilsen Region, the issue of interventions under the unitary command of Police of the Czech Republic
Keywords: Policie České republiky; pořádková jednotka; bezpečnostní opatření; veřejný pořádek; taktika zásahu; Police of the Czech Republic; anti-riot unit; security measures; public order; tactics of intervention