Porovnání invazivních technik při hemodialýze pohledem sestry a pacienta - Kuděj, Aleš (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma bakalářské práce se zabývá porovnáním invazivních technik při hemodialýze pohledem sestry a pacienta, kde jsou stanoveny dva hlavní cíle. První cíl této práce si klade za úkol zmapovat zkušenosti u dialyzovaných nemocných s jednotlivými technikami kanylace A-V shuntu, jejich názorový postoj k technikám standardním versus speciálním. Druhým cílem je zmapovat názorové postoje sester, pracujících na Hemodialyzačním středisku Nemocnice Písek, a. s. na jimi preferované techniky kanylace A-V shuntu. Vzhledem k zaměření výzkumu byl použit výzkum kvalitativní. V rámci metodického postupu výzkumu byla použita metoda dotazování a technika polořízeného rozhovoru. Výzkum byl prováděn v Hemodialyzačním středisku Nemocnice Písek, a. s. Výzkumný soubor byl sestaven z 8 klientů dialyzačního střediska a druhý soubor z 8 sester, které na jmenovaném oddělení pracují. Výsledky výzkumu byly zpracovány formou případové studie a byla provedena komparativní analýza sběru dat.
Invasive techniques comparison at hemodialysis from the nurse's and pacient's view
Keywords: arteriovenózní zkrat; cévní přístup; knoflíková technika; shunt; arteriovenous shunt; vascular access; buttonhole technique; shunt