Meditace (její formy a filosofické předpoklady) - Peltan, Václav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá meditací, jejími formami a filosofickými předpoklady. Meditací lidé nazývají mnoho činností, které se můžou navzájem lišit. První část této práce se zaměřuje na existující definice meditace a navrhuje definici vlastní. Druhá část práce je věnována různým meditačním technikám a formám. Tradiční rozdělení známých technik je rozšířeno zejména o relaxační metody a filosofickou meditaci. Lze ovšem najít něco společného těmto aktivitám? Třetí část tak pojednává o těchto společných aspektech všech meditací, které jsou spolu s definicí meditace chápané jako filosofické předpoklady meditace samotné.
Meditation (forms and philosophical implications)
Keywords: meditace; filosofická meditace; meditační techniky; definice meditace; společné aspekty meditačních forem; meditation; philosophical meditation; meditation techniques; definition of meditation; common aspects of meditative forms