Vliv tradičních kulturních vzorců romské mládeže na její integraci do majoritní společnosti - Brychtová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou integrace romské mládeže do majoritní společnosti. Cílovou skupinou je romská mládež ve věku 13-26 let, která navštěvuje službu nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Kutné Hoře. Cílem práce je zmapovat různé zvyky a tradice v romských rodinách a pokusit se zjistit, zda tradiční kulturní vzorce mohou ovlivňovat proces integrace romské mládeže do majority nebo ovlivňovat jejich postoj k majoritě. Výzkum byl realizován kvalitativní metodologií, nástrojem sběru dat byl polostandardizovaný rozhovor.
Influence of the traditional modes of behavior of Romani youth on their integration into majority society
Keywords: Romové; integrace; majorita; kulturní vzorce; sociální vyloučení; vzdělávání romské mládeže; rodina; hodnoty; Romani people; integration; majority; cultural framework; social exclusion; Romani youth education; family; values