Sociální činnost Židovské obce v Praze - Kašparová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá specifiky a náboženskými východisky sociální činnosti Židovské obce v Praze. V první části práce jsou stručně popsány písemné i ústní zdroje judaismu s důrazem na sociální a charitativní činnost obsaženou v textech. V druhé části je popsána charakteristika a historie Židovské obce v Praze, kapitola třetí se již zabývá samotnou sociální činností jednotlivých sociálních zařízení, které má Obec ve správě. Poslední část práce je věnována zjištěným specifikům v sociálních službách a jejich výjimečnosti oproti jiným sociálním organizacím. Všechna sociální zařízení jsou vedena v souladu se zákony o sociálních službách, avšak svou kvalitou a zejména svým zaměřením na oběti šoa výrazně převyšují úroveň služeb nežidovských sociálních zařízení.
The Social activities of Jewish Community of Prague
Keywords: Judaismus; Tóra; Talmud; Micvot; Šulchan aruch; šoa; Židovská obec v Praze; Chevra kadiša; sociální služby; domov pro seniory; odlehčovací služba; denní stacionář; pečovatelská služba; osobní asistence.; Judaism; Torah; Talmud; Mitzvot; Shulchan Aruch; Shoah; Jewish Community of Prague; Chevra kadisha; social services; retirement home; relief service; day care centre; homecare; personal assistance.