Bernard Bolzano a jeho představy o společnosti - Šťastná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce, nazvaná Bernard Bolzano a jeho představy o společnosti, se zabývá charakteristikou a rozborem filosofických názorů Bernarda Bolzana, zejména analýzou jeho vybraných děl, v nichž se věnuje problematice společnosti. První část se zabývá životopisem Bernarda Bolzana a jeho významem v historii společenských věd. Další část se věnuje Bolzanově pedagogické a přednáškové činnosti. Třetí část je věnována Bolzanově kritice názorů Immanuela Kanta. Čtvrtá část se zabývá charakteristikou a analýzou Bolzanových sociálních a politických názorů. Blíže pojednává o formulaci a významu Bolzanova nejvyššího mravního zákona, jeho pohledu na pokrok ve společnosti a zabývá se rozborem sociálních a politických myšlenek v díle O nejlepším státě. Cílem bakalářské práce je zobrazení osobnosti Bernarda Bolzana a charakteristika a analýza jeho filosofických názorů, zejména týkající se problematiky společnosti.
Bernard Bolzano and his conception of society
Keywords: Bernard Bolzano; utopie; náboženství; humanita; exhorty; Bernard Bolzano; utopia; religion; humanity; exhortation